Nuorisovaihto

Rotaryn nuorisovaihto on turvallinen ja usein varsin edullinen tapa päästä ulkomaille vaihto-oppilaaksi. Rotaryn nuorisovaihto on sertifioitua ja valvottua. Vaihdon aikana nuori edustaa rotaryjärjestöä ja häntä sitovat rotaryn säännöt, mikä on olennainen osa vaihdon turvallisuutta. Nuori ja hänen perheensä koulutetaan vaihtovuoden vaatimuksiin ennen nuoren lähtöä. 

Isäntäperhe ottaa nuoren perheenjäsenekseen. Vastaanottava rotaryklubi huolehtii saapuvan vaihto-oppilaan koulukustannuksista ja nuori saa myös pientä kuukausirahaa rotaryklubiltaan. Isäntäperhe ei saa rahallista korvausta nuoren ylläpidosta.

Kun rotaryklubimme ottaa vastaan ulkomaisen vaihto-oppilaan, se tarkoittaa samalla, että meiltä vastavuoroisesti pääsee nuori ulkomaille. Ulkomailla koulunkäynti ei suinkaan aina ole oppilaalle ilmaista, mutta nuoren vastaanottava rotaryklubi kohdemaassa vastaa näistäkin kustannuksista. Nuori saa myös samat edut ja huolenpidon kuin maahamme saapuva nuori.

Suomeen saapuville vaihto-oppilaille tarvitaan isäntäperheitä. Nuori on vaihtovuoden aikana useammassa isäntäperheessä, meidän klubin vaihto-oppilailla on ollut neljä isäntäperhettä, jolloin yhden perheen isännöimä jakso on alle kolme kuukautta. Kun haluat tarjota turvallisen kodin Suomeen saapuvalle nuorelle, ota yhteyttä klubimme nuorisovaihtoasiamieheen. Isäntäperheet koulutetaan ennen nuoren saapumista. Isäntäklubi, klubin nuorisovaihtotiimi ja rotarypiiri huolehtivat oppilaasta vaihtovuoden ajan, kouluttavat isäntäperheet ja ovat apuna aina tarvittaessa.

Kiinnostuitko nuorisovaihdosta?

Rotaryn kautta voit hakea vuosivaihtoon, kesävaihtoon tai leirivaihtoon. Näistä eri vaihtomuodoista voit lukea lisää Suomen Rotaryn nuorisovaihdon sivuilta. Hakuaika seuraavan vuoden vaihtoihin on hakuvuotta edeltävänä syksynä, elo-syyskuussa.

Useimmat vuosivaihtoon hakevat aloittavat haun aikaan lukion 1. vuoden ja vaihto-oppilasvuosi alkaa mukaan valituille vuoden kuluttua elokuussa. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä klubimme nuorisoasiamieheen sähköpostilla ja kysy tarkemmin hakuprosessista ja sen etenemisestä.

Jyväskylän alueen klubien nuorisovaihtoasiamiehet käsittelevät yhdessä vastaanotetut hakemukset, haastattelevat hakijat ja tekevät valinnat. Sen jälkeen rotarypiiri haastattelee valitut nuoret ja tekee lopulliset valintapäätökset. Klubimme nuorisovaihto toteutetaan yhdessä Jyväskylä-Laajavuoren Rotaryklubin kanssa.

Näin toimitaan yleensä, mutta nyt on koronapandemia muuttanut tämän vuoden suunnitelmat.  Suomen Rotarypalvelun hallitus on päättänyt, että vuoden 2020 kaikki kesän ja syksyn vaihto-ohjelmat on siirretty vuodella eteenpäin. Vuosi-ja kesävaihtoon valitut voivat halutessaan ja tilanteen niin salliessa siirtää vaihtonsa kauteen 2021-2022.

Rotary-nuorisovaihdosta löytyy lisätietoja täältä

 

Iso kuva: Jyväskylän ja Jyväskylä-Päijänne klubien vaihto-oppilaat Fabian ja Tomas istuttamassa Rotary-puuta Jyväskylä-Päijänne klubin presidentti Ingvor Anttisen kanssa 28.9.2017.
Pienet kuvat: Montana Australiasta, Chiara Italiasta ja Jyväskylän Rotaryklubin Florian Saksasta, Tomas Chilestä ja presidentti Ingvor Anttinen, Maria Taiwanissa